Wat is functionele optometrie?
Functionele optometrie of ontwikkelingsoptometrie houdt zich bezig met de wetenschap van het zien.
Functionele optometrie is de wetenschap die het zien beschouwt als een leerproces dat zich voltrekt tijdens de ontwikkeling, net zoals leren lopen zoín proces is. Tijdens deze ontwikkeling kunnen zich moeilijkheden voordoen. De functioneel optometrist is erin gespecialiseerd dit proces te evalueren en - bij moeilijkheden - te begeleiden om zo de ontwikkeling te stimuleren en te optimaliseren.
Functionele optometrie beschouwt het zien als een dynamische functie. Allerlei invloeden, zoals omgevingsfactoren en professionele omstandigheden kunnen aanpassingen in het visuele systeem teweeg brengen, waardoor visuele problemen kunnen ontstaan. In dit geval gaat de functioneel optometrist op zoek naar de meest comfortabele en efficiŽnte oplossing.
Functionele optometrie ziet de cliŽnt als een persoon in zín totaliteit en het visueel probleem als een deel ervan.
De functioneel optometrist zal via visuele training en/of optische hulpmiddelen visuele problemen trachten te verhelpen of te ondersteunen.
De functioneel optometrist helpt u om uw visueel potentieel maximaal te benutten. Hij zoekt samen met u naar het grootst mogelijke visuele comfort in combinatie met de grootst mogelijke visuele efficiŽntie.

Functionele optometristen zijn geen oogartsen. Hun diensten worden niet terugbetaald door de ziekenfondsen. Voor oogziekten wendt u zich in elk geval tot uw oogarts. Bij de geringste twijfel zal de optometrist u doorverwijzen.